De geboorte van onze vlinders!

Vandaag zijn enkele vlinders geboren!  De kinderen ontdekten een vlinder in de kweekhabitat.
In 2A riepen al heel wat kinderen dat ze bloed zagen.
Gelukkig was er niets ernstig aan de hand!  

Nog even de geboorte uitleggen...
Eerst zie je de kleurige vlindervleugels door de schaal van de pop heen schemeren.  Nog heel even!  Als er een vlinder tevoorschijn komt, blijft hij in verticale positie terwijl hij zijn vleugels oppompt tot ze op volle grootte zijn.  De vlinders doen dit door onder druk bloed in de aderen van hun vleugels te stuwen. Als de vleugels uitzetten, begint de vlinder de twee helften van de slurf samen te voegen. Het is heel belangrijk dat dit gebeurt als de twee helften nog zacht en plooibaar zijn.  Eén of twee uur nadat de vlinder te voorschijn is gekomen, zijn de vleugels op volle grootte en gehard.  Nu kan de vlinder vliegen.  De rode vloeistof is het meconium (een kleurstof) die overgebleven is na de vorming van de vleugels.  Die is afkomstig van de staart van de vlinder.

Morgen zullen we samen met het 2de leerjaar op zoek gaan naar allerlei dingen uit de natuur, zoals bloemen, takjes en bladeren om de kweekhabitat te versieren.  Ook zullen we nectar maken met suiker en koud kraanwater.  We zullen dit sprenkelen over de verse bloemen.
Om er zeker van te zijn dat de vlinders overleven legden we reeds een sinaasappelpartje klaar.

Natuurlijk kwam de vraag van de leerlingen hoe lang we deze vlinders kunnen houden.  We zouden ze het liefst zo snel mogelijk vrij laten.  Wat alle dieren horen natuurlijk in de NATUUR!

Tot later!















Groeten
De vlinderliefhebbertjes!

Reacties

Populaire posts